onsdag 4 mars 2009

Inga vapen - No Weapons!


Vi har under några tillfällen haft problem med personer som inte har förstått vad man får och inte får göra i Second Sweden. Vi har inte många regler men en regel som tydligen en del har haft svårt att ta in är - Inga vapen - No weapons. En självklarhet kan tyckas. Det handlar om att visa respekt för andra som är aktiva i Second Sweden. För att det ska bli tydligt har vi nu satt på skyltar med överkorsade vapen och ett notecard i som har följande text:

Weapons

The use of weapons is strictly prohibited within the borders of Second Sweden.
Pointing a weapon against anyone, are considered the same as to fire the weapon.

Therefore, all use may lead to BANNING!

As weapons are also considered "toys", because nothing can guarantee that these are not an effective weapon, that contains scripts to push, stick or otherwise disturb other avatars.
To the same category are gadgets as "MystiTool" and the like.

The only exception is the use of so-called "Parcel powers".
* Freeze * and * Eject *, and as a last resort * Banning *.
These are the official tools available to the sim owner's designated officers in carrying out their task to tame a fight or stop griefing.

/Lelle Kidd & Ui Beam__________________________________________________________________
Vapen

All användning av vapen är förbjuden inom Second Swedens gränser.
Att rikta ett vapen mot någon, är att betrakta som likvärdigt med att avfyra vapnet.

Därför riskerar all användning att leda till BANNING!

Som vapen räknas även "leksaksvapen", då inget kan garantera att detta inte handlar om ett verkningsfullt vapen, dvs innehåller script som pushar, håller fast eller på annat sätt stör andra avatarer.
Till samma kategori räknas gadgets som "MystiTool" och liknande.

Enda undantaget är vid användande av sk. "Parcel powers".
*Freeze* och *Eject*, samt som sista utväg *Banning*.
Detta är de officiella verktyg som står till förfogande för simägarens utnämnda officerer när dessa utför sin uppgift att stävja bråk eller stoppa griefing.

/Lelle Kidd & Ui Beam

15 kommentarer:

 1. "MystiTool" är inget "leksaksvapen" det har enligt försäljarna "Commonly used features all combined into one easy to use, low profile HUD attachment, making your Second Life easier!"

  Att det skulle kunna orsaka den som hade den HUDDEN banning på SS låter orimligt i mina avataröron...

  /Apmel

  SvaraRadera
 2. Ja var tydliga i det ni skriver. Betyder "användning" att man kan ha vapen på sig men inte rikta dom på någon?
  Ett vapen kan ju ibland vara en naturlig del av en outfit. Kanske bara en attrapp.

  Hypotetiskt:
  Är en piska ett vapen?
  "Mina händer är dödliga vapen", är dom tillåtna?
  Är huggtänder ett vapen?

  Nu är dom där exemplen lite överdrivna, men det får illustrera att vapenregler är kluriga.

  Nu är det ju svårt för nån annan att se att man har en HUD på sig, men..
  Om man inte får ha MystiTool på sig så kommer Second Sweden snabbt att bli folktomt.

  Jag efterlyser ännu tydligare "lagtext"

  SvaraRadera
 3. Apmel, för din information så innehåller Mystitool vapen och skydd mot vapen bl a.

  Offensive / Security


  * Kill Avatar
  * Trap Avatar
  * Drag Avatar
  * Toss Avatar

  Om man använder någon av dessa options i Mystitool så anses det som vapen.

  Men att ha mystitool och använda dess andra funktioner som är helt harmlösa för andra, resulterar inte i banning. Vi ska ändra i texten så att det är klart och tydligt.

  /Ui

  SvaraRadera
 4. Vidare vad gäller "leksaksvapen" så har jag sagt tidigare att jag anser att det är ok att ha ett vapen som en del av sin klädsel som du nämner Wizanna, Laura Croft outfit med piska t ex.

  Men om man har ett vapen i sin hand som så är det en annan sak, det kan tolkas som hotfullt. Och vad som definieras som vapen är självklart svårt att avgöra i vissa fall.

  Anledningen till att vi tar upp just Mystitool är för att vi har sett det användas som vapen ett flertal tillfällen och vill stävja den typen av användning. Det är bra att det blir en öppet samtal omkring detta, jag lyssnar på allas åsikter. Vi gör det här för att alla ska trivas i Second Sweden och att dom kan känna sig trygga och välkommna.

  /Ui

  SvaraRadera
 5. Jag gillar inte vapen jag heller men vad gör man med avatarer som är inne för at bara käfta o jävlas med nya ? jag har haft samtal med nya på nya som direkt träffat på otrevliga typer i vårt annat så fina second sweden ... Har man inget annat roligt för sig kan man åka till en sandbox o jävlas tycker jag ..

  SvaraRadera
 6. Ja det är en annan fråga som vi bör prata om. Vi vill gärna att de som är nya ska kunna känna sig välkommna och inte bortskrämda. Därför pratar vi nu om att skapa nybörjarträffar för att samla upp nytillkommna och ge dom en bra start. Det är ett led i den guideverksamhet som vi startat. Ni som är intresserad av att jobba med detta får gärna höra av sig till mig. Låt oss ge dom nya en korrekt bild av vad Second Sweden är och på vilket sätt man kan påverka.

  /Ui

  SvaraRadera
 7. Tack för lite klargöranden, jag föreslår att man i texten skriver att användandet av vapnen i MystiTool är förbjudna.
  Att skriva "Till samma kategori räknas gadgets som MystiTool och liknande", kan så lätt missförstås.

  Just ordet "användande" bör betonas, även bör det räknas upp några exempel på vad som är tillåtet och inte.

  En annan direkt fråga, får man sitta naken inne i bastun i Second Sweden.

  SvaraRadera
 8. Jättekul om det blir debatt om detta ämne!

  Naturligtvis skall man inte bannas för att man bär vapen som en klädsel eller accessoar.
  Som det står i noten, "Att rikta ett vapen mot någon, är att betrakta som likvärdigt med att avfyra vapnet."
  Med det vill jag betona att brottet begås när man hotar någon.

  Angående "MystiTool" så menar jag inte att det är ett "leksaksvapen", utan att det ingår i kategorin saker som "innehåller script som pushar, håller fast eller på annat sätt stör andra avatarer."

  Ja Wizanna, du får sitta naken i bastun, bara du talar om först, och håller med öl... ;)

  SvaraRadera
 9. Jag reagerar även på det där med att "sikta". Att ha ett vapen i sin hand och demonstrera och använda medföljande gesture anser inte jag som varesig hotfullt eller nödvändigt att förbjuda. Även detta kan tillhöra en avatars "profil" och "personlighet". Dessutom, de som inte har rezzrättigheterna kan väl inte avfyra en pistol tex då det kräver att en kula rezzas?

  De som har sett mig sista tiden har säkert sett att jag har nått som liknar ett vapen i ett hölster på mig. Jag har en hud som gör att jag tar zappern, som den heter, i handen och ställer mig i en skjutposition och säger "pjum pjum pjum". Enligt reglerna som står nu så är ju till och med den förbjuden.

  Nej, jag håller med övriga efter en stunds betänketid. Gör reglerna enklare och inte så hårda!

  Hela notecardet är rent allmänt på tok för långt och invecklad. Räcker det inte med att skriva att det är förbjudet att använda föremål och vapen som påverkar och orsakar skada på andra avatarer, så som pusch, trap, toss, drag och kill?

  SvaraRadera
 10. Vi står ett gäng i hamnen nu och pratar om mängden skyltar, när vi kom på att det finns ju ett infocenter i SS som inte används och totalt glömts bort. Kan man inte få in alla skyltar där inne istället och faktiskt använda infocenter när den ändå finns? Allt samlat på ett och samma ställe :)

  SvaraRadera
 11. Det som är viktigt att "poängtera" eller ta hänsyn i debatten är hurdan en Icke "stammis" eller "newbie" upplever att ava springer och riktar vapen mot andra eller mot dom själva, det kanske generar en obehaglig känsla, vad vet jag. Poängen är hur man uppför sig mot andra. Vi som haft secondlife ganska länge kanske inte uppfattar direkt som 1 hot, men man får tänka på alla "nya" det handlar mer om Uppförande mot andra mer än att dra Hårda Linjer mot allt och Alla. Tack för Mig.

  Timeless !

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Bra tankar Timeless!

  Reglerna är till för att skapa någon typ form för vad vi tycker ok inte ok.

  I alla sammanhang där fler samlas i SL och IRL för att umgås i olika former så finns det oskrivna regler hur man bör bete sig.

  Det som kanske gör att det blir svårt att veta gränserna i en virtuell värld gentemot den riktiga är kanske hur man förhåller sig till den virtuella.

  Antingen tar man det som händer och sker i Second Sweden på allvar eller med en klackspark. I andra delar av SL kan det vara helt ok med vapen, t ex rollspel där det t o m går ut på att man ska puckla på varandra. Så det är kanske inte självklart för någon som inte vet vad som gäller i just vår del av SL.

  Så jag tror att vi måste ha tydliga regler för att det inte ska bli missförstånd. Vi som är i Second Sweden vill att det ska vara bra stämning.

  Allotar och Lelle håller nu på att se över reglerna för vi ska hitta något som alla kan vara nöjda med. Tills dess att vi har det klart så tar vi ner skyltarna. Debatten som vi nu för är viktig och för oss frammåt. Så vi har redan nu uppnått en del genom att folk kanske har tänkt till. Vi återkommer med den nya texten så får vi se hur den tas emot.

  Sen är det klart att sunt förnuft alltid gäller.

  /Ui

  SvaraRadera
 14. Vad är problemet? Vill ni ha ett vapenfritt Second Sweden så har ni all rätt att ha det. Kan man inte respektera era regler eller har svårt att acceptera de, då är det ju bara att dra.

  Sluta upp med "Påsar till alla"-filosofin, det blir liksom bara kattskit av alltihopa då.

  SvaraRadera
 15. Jag är mest bara ledsen .. Det visar sig att den asolut bästa människan bakom en ava som funnits länge i SL har lämnat SS o detta pga skitsnack !!!....Jag blir både ledsen o arg över hur en del "idioter" behandlar andra.. Jag hoppas att denna ava kommer tillbaka..Ni snackar vapen o menar pistoler o sånt .. jag menar att skrivandet o munnens vapen är fasen så mycket värre där man direkt sårar varandra ... Om man kunde banna den personens dator skulle jag bli glad ! Tyvärr går inte det !

  SvaraRadera